fbpx

Kan je een warmtepomp plaatsen zonder vloerverwarming?

5 April 2023 Noa

We ontvangen vaak de vraag of het mogelijk is om een warmtepomp te installeren zonder dat er vloerverwarming aanwezig is. Het aanleggen van vloerverwarming kan een aanzienlijke kostenpost zijn, vooral als dit gepaard gaat met het openbreken van de vloer. Gelukkig bestaan er alternatieve oplossingen om het verwarmingssysteem geschikt te maken voor een warmtepomp, zonder de vloer te hoeven verbouwen en extra kosten te maken.

Waarom een installateur vloerverwarming adviseert

Het is cruciaal om te begrijpen waarom een installateur vaak vloerverwarming aanbeveelt. Een warmtepomp werkt op een lagere temperatuur dan een traditionele cv-ketel. Daarom wordt vaak aangenomen dat een lage temperatuur afgiftesysteem, zoals vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren, nodig is om het huis voldoende te verwarmen.

Veel van onze gesprekspartners die hun huis willen verduurzamen, hebben echter radiatoren in plaats van vloerverwarming. In sommige gevallen is er wel vloerverwarming aanwezig, maar dat dient als bijverwarming en niet als hoofdverwarming. Het aanleggen van vloerverwarming zou een aanzienlijke extra investering betekenen bovenop de aanschaf van een warmtepomp.

Gelukkig is het mogelijk, mits je huis goed geïsoleerd is, om je huis effectief te verwarmen met je bestaande radiatoren in combinatie met een warmtepomp. De ’50 graden test’ biedt een eenvoudige manier om te controleren of je huis zonder aanpassingen geschikt is voor een Hybride warmtepomp.

Wat is de 50 graden test?

De 50 graden test biedt een eenvoudige manier om te bepalen of je huis geschikt is om voldoende warmte te krijgen met een warmtepomp. Tijdens een paar koude weken stel je de cv-ketel in op 50 graden Celsius. Blijft het huis gedurende deze periode comfortabel warm? Dan is je huis hoogstwaarschijnlijk geschikt voor een warmtepomp.

Bij een warmtepomp ligt de aanvoertemperatuur van het water, dat naar je radiatoren en vloerverwarming gaat, lager dan bij een traditionele cv-ketel. Normaal gesproken ligt de aanvoertemperatuur van een cv-ketel tussen de 65 en 80 graden Celsius, terwijl die van een warmtepomp maximaal 55 graden Celsius is.

Een lagere aanvoertemperatuur resulteert in minder energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Een lagere temperatuur is zowel voordeliger voor je financiën als beter voor het milieu.

Om het echter comfortabel warm te hebben met deze lagere aanvoertemperatuur, moet je huis goed geïsoleerd zijn en moeten je vloerverwarming en radiatoren voldoende capaciteit hebben. De 50 graden test kan je helpen te bepalen of je woning aan deze voorwaarden voldoet.

Indien de uitkomst van de 50 graden test niet optimaal is, probeer dan eerst de onderstaande tips voordat je besluit te investeren in extra isolatie.

Overzicht prijzen en kosten van vloerverwarming

We bieden hier een schatting van de kosten voor het installeren van vloerverwarming. Houd er echter rekening mee dat je huidige vloer (zoals parket, PVC, enz.) verwijderd moet worden. Als je een warmtepomp overweegt, richt je dan op de kosten voor hoofdverwarming in de tabel. De prijzen kunnen sterk variëren tussen verschillende vloerverwarmingsspecialisten. We raden dan ook ten zeerste aan om meerdere offertes van vloerverwarmingsspecialisten te vergelijken.

Hoe kan je meer rendement uit je radiatoren halen

Optimaliseer je radiatoren met boosters

Boosters zijn ventilatoren die onder je radiatoren worden bevestigd om warme lucht de kamer in te blazen. Dit resulteert niet alleen in besparingen op de stookkosten, maar zorgt er ook voor dat de ruimte sneller opwarmt. Het stroomverbruik van boosters is minimaal: ze worden aangestuurd door een warmtesensor en schakelen uit zodra de radiator is afgekoeld. Hoewel je de boosters een beetje kunt horen, kun je bij boosters met drie standen altijd kiezen voor een lagere stand. Enkele bekende merken boosters zijn Speedcomfort en Heatfan.

Tip: Als je radiatoren aan vervanging toe zijn en je geen vloerverwarming wilt, overweeg dan Strada-radiatoren van Jaga. Deze hebben ingebouwde convectoren en zijn verkrijgbaar met ingebouwde boosters.

Verbeter de efficiëntie met radiatorfolie

Een andere slimme zet is het aanbrengen van radiatorfolie aan de achterkant van je radiator. Dit vermindert warmteverlies via de buitenmuur, waardoor je cv-ketel minder hard hoeft te werken. Je kunt radiatorfolie eenvoudig zelf aanbrengen en het is verkrijgbaar bij bouwmarkten.

Houd de luchtstroom vrij

Voor optimale werking van boosters is het essentieel dat de luchtstroom niet wordt geblokkeerd. Zorg er daarom voor dat je vensterbank niet direct boven de radiator staat. Indien dit het geval is, overweeg dan de vensterbank in te korten zodat de luchtstroom vrij spel heeft.

Vrij zicht voor je radiatoren

Zorg ervoor dat radiatoren vrij zijn en de warmte goed kunnen verspreiden. Plaats geen meubels voor de radiatoren en hang er ook geen gordijnen voor. Overweeg gordijnen op de vensterbank te leggen of kies voor lamellen, waardoor je een extra isolatielaag hebt.

Convectorput en boosters

Als je een convectorput hebt, isoleer deze dan goed en overweeg boosters te plaatsen. Uiteraard heb je in de buurt van de convectorput een stopcontact nodig om de boosters van stroom te voorzien.

Warmtepomp zonder vloerverwarming: kies voor een warmtepomp R290

Een alternatieve oplossing is een warmtepomp met R290 (propaan) als koelmiddel, ook bekend als een hoge temperatuur warmtepomp. R290 is een natuurlijk koelmiddel dat aanzienlijk minder belastend is voor het milieu dan R32 en andere alternatieven.

R290 heeft het vermogen om veel meer warmte uit de lucht te halen, waardoor je per kWh stroom die de warmtepomp verbruikt meer warmte genereert. Met de nieuwere generatie R290 warmtepompen is het zelfs mogelijk om te verwarmen tot 75 graden Celsius, zonder dat een lagetemperatuurverwarming nodig is.

Deze warmtepomp op R290 biedt een effectieve oplossing voor minder goed geïsoleerde huizen waar de combinatie van een keteltemperatuur van 50 graden Celsius en boosters ontoereikend is.

Persoonlijk advies nodig?

Vaak wordt gedacht, zowel door mensen thuis als door installateurs, dat vloerverwarming noodzakelijk is om met een warmtepomp voldoende warmte in huis te krijgen. Echter, bij een goed geïsoleerd huis zijn enkele kleine aanpassingen voldoende om je huidige radiatoren te behouden. Ook is investeren in een warmtepomp met R290 een alternatief. Op die manier hoef je niet te investeren in vloerverwarming en kun je toch je huis verduurzamen.

Laat energieneutraal-huis je helpen met de subsidie voor je warmtepomp

Vanaf 2026 wordt de Hybride warmtepomp, een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp, de standaard voor het verwarmen van woningen. Voor deze oplossing kun je ook subsidie en/of een lening verkrijgen. Behoefte aan ondersteuning bij het kiezen van de juiste Hybride of Full-electric warmtepomp voor jouw specifieke situatie? Vraag hieronder via het formulier jouw gratis adviesgesprek aan!