Wat is beter een Monoblock of een split warmtepomp?
08-februari 2023 / Ton
Op zoek naar de juiste warmtepomp? Ontdek het verschil tussen een monoblock en een split warmtepomp.
Als je overweegt over te stappen naar een warmtepomp, zijn er twee belangrijke varianten om te overwegen: de monoblock en de split-uitvoering. Beide zijn beschikbaar voor zowel hybride als all-electric systemen. Maar wat onderscheidt de monoblock van de split warmtepomp? Een goed begrip van hun werking is essentieel om de beste keuze te maken wanneer je jouw cv-ketel wilt vervangen. Krijg inzicht in de kosten en functionaliteiten om een weloverwogen beslissing te nemen.
Wat is een monoblock warmtepomp?
Bij een monoblock warmtepomp wordt de energie uit de buitenlucht gehaald en omgezet in warmte. Het belangrijkste kenmerk is dat alle componenten zich in de buitenunit bevinden, zoals de compressor, condensor, expansieventiel en verdamper. Hierdoor is de volledige werking van de warmtepomp geïntegreerd in deze unit. In tegenstelling tot andere systemen blijft het koudemiddel buiten en wordt alleen gebruikt in de buitenunit. Om de warmtepomp in de woning te laten functioneren, maar wordt er water ingezet.
Vooraanstaande fabrikanten zoals NEFIT, Panasonic, Power World, Vaillant en Daikin bieden zowel hybride als volledig elektrische systemen die zijn gebaseerd op een monoblock systeem.
Wat is een split warmtepomp?
Bij een split warmtepomp wordt, vergelijkbaar met een monoblock systeem, energie uit de buitenlucht gehaald. Dit systeem bestaat uit een buitenunit en een binnenunit die met elkaar zijn verbonden via een koudemiddelleiding. In de buitenunit bevinden zich de compressor en verdamper, terwijl het condensatieproces met de condensor plaatsvindt in de binnenunit. Dit systeem werkt op basis van een gesloten systeem waarin het koudemiddel circuleert.
Toonaangevende fabrikanten zoals NEFIT, Panasonic, Power World, Vaillant en Daikin bieden ook split systemen aan naast de monoblock varianten.
Voordelen monoblock warmtepomp
Er zijn geen koelleidingen tussen binnen- en buitenunit nodig. Dit resulteert in lagere installatiekosten en vereist geen F-gassencertificering voor de installateur. Hierdoor kan elke warmtepompinstallateur een monoblock plaatsen. Hierdoor zou je doorgaans sneller bediend kunnen worden in vergelijking met het kiezen voor een split-unit.
Groter temperatuurbereik en geschiktheid voor bestaande woningen en renovaties. Het koelmiddel bevindt zich alleen in de buitenunit, waardoor het gebruik van het betere koelmiddel R290 mogelijk is. Wetgeving beperkt namelijk de hoeveelheid koelmiddel binnenshuis vanwege brandveiligheid. R290 is efficiënter, minder schadelijk voor het milieu bij eventuele lekkage, en de nieuwste generatie warmtepompen kan hogere cv-watertemperaturen bereiken tot wel 75 graden Celsius! Hierdoor zijn ze geschikt voor bestaande woningen die uitsluitend voorzien zijn van (hoge temperatuur) radiatoren.
Hoger rendement (COP) in vergelijking met een vergelijkbare split warmtepomp. COP staat voor Coëfficient of Performance en geeft aan hoeveel warmte je ontvangt voor elke kWh die je gebruikt. De COP daalt bij lagere buitentemperaturen of bij een hogere watertemperatuur. Dit aspect is vooral relevant bij lagere temperaturen (wanneer de warmtepomp het meest nodig is) en bij een lager toerental.
Minder geluid dan een split warmtepomp. Dit komt door de aanwezigheid van een grotere ventilator, waardoor dezelfde hoeveelheid lucht met een lager toerental over de verdamper kan worden verplaatst. Dit resulteert in minder bewegingen en dus minder geluidsproductie.
Op dit moment is bijna 80% van de geplaatste warmtepompen in Nederland een Monoblock. Experts verwachten dat dit percentage verder zal toenemen.
Nadelen monoblock warmtepompen
Hoewel monoblock warmtepompen vele voordelen bieden, hebben ze ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden.
Grotere buitenunit
Een van de nadelen van monoblock warmtepompen is dat de buitenunit aanzienlijk groter en zwaarder is dan die van een split systeem. Een klein hybride monoblock weegt minimaal 60 kilo, terwijl een all-electric monoblock meer dan 100 kilo kan wegen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de windbelasting om te voorkomen dat de monoblock omwaait. Dit kan worden voorkomen door het gebruik van lange steunvoeten of een betonnen sokkel.
Vorstgevoeligheid
Een ander nadeel van monoblock warmtepompen is hun gevoeligheid voor vorst. Omdat de leidingen van een monoblock warmtepomp water bevatten in plaats van koudemiddel, zijn ze gevoeliger voor bevriezing. Het is essentieel om ze goed te isoleren of ondergronds te leggen om dit probleem te voorkomen.
Voordelen split warmtepompen
Compacter/lichter dan een monoblock
In vergelijking met een monoblock is de buitenunit van een split warmtepomp compacter en lichter. Hierdoor biedt een split systeem meer flexibiliteit bij het kiezen van de locatie voor de buitenunit. Deze keuze is cruciaal en afhankelijk van verschillende factoren. Binnenkort voegen wij de post toe “Waar moet je de buitenunit van een warmtepomp plaatsen?
Nadelen split warmtepompen
Maakt meer geluid dan een monoblock warmtepomp
De buitenunit van een split warmtepomp heeft een kleinere ventilator dan die van een monoblock, wat resulteert in meer geluid. Dit kan zowel voor jou als voor de buren hinderlijk zijn. In onze post “Het geluid van de warmtepomp: alles wat je moet weten” leggen we uit hoe je kunt berekenen op welke afstand de buitenunit van de erfgrens moet worden geplaatst om aan de wettelijke geluidsnormen te voldoen.
Installateur vereist F-gassencertificering
Omdat de leidingen van een split unit koudemiddel bevatten, is een F-gassencertificering voor de installateur vereist. Dit middel is schadelijk voor het milieu als het vrijkomt. Veel split units zijn tegenwoordig uitgerust met R32, dat aanzienlijk minder schadelijk is dan de vroegere R410A. Niet alle installateurs beschikken over een F-gassencertificering. Voor dit systeem moet een gecertificeerd bedrijf worden ingeschakeld.
Lagere cv-watertemperaturen
Door het gebruik van minder efficiënte gassen is een split unit niet in staat om hoge cv-watertemperaturen te bereiken, waardoor het minder geschikt is als oplossing voor oudere huizen. Je huis moet dus goed geïsoleerd zijn en voorzien zijn van lage-temperatuur radiatoren en/of vloerverwarming.
Vraag een gratis 30 minuten adviesgesprek aan
Vul hieronder je gegevens in en we zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen