fbpx

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Ontdek meer over warmtepompen en krijg antwoorden op veelgestelde vragen. Onze FAQ-sectie is zorgvuldig samengesteld om essentiële vragen te beantwoorden die vaak opkomen bij het overwegen van een warmtepomp. Of je nu vragen hebt over de werking, installatie, voordelen of geluidskwesties, de meeste antwoorden zijn hier te vinden! Als je een specifieke vraag hebt die niet wordt beantwoord, neem dan gerust contact met ons op via telefoon of het contactformulier voor een persoonlijk antwoord.

Warmtepompen

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor zowel het verwarmen van je huis als het leveren van warm water, en dit alles op basis van elektriciteit, zonder de noodzaak van gas. Het is een energiezuinig alternatief voor de traditionele cv-ketel. Maar hoe werkt zo’n warmtepomp precies?

Waar komt de warmte vandaan?
De werking van een warmtepomp is in wezen eenvoudig: het apparaat verplaatst warmte. Dit principe is eigenlijk al lang bekend en wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld koelkasten. Net zoals een koelkast warmte onttrekt aan de binnenkant om de temperatuur te verlagen, en deze vrijkomende warmte aan de achterkant afvoert, werkt een warmtepomp op een vergelijkbare manier.

De werking van een warmtepomp lijkt ook op die van een airconditioner: het onttrekt warmte uit een ruimte, verlaagt zo de temperatuur, en voert de warmte af naar buiten. Dus eigenlijk zijn koelkasten en airconditioners ook vormen van warmtepompen! De warmtepomp die wordt gebruikt voor huisverwarming en warmwatervoorziening werkt op een vergelijkbare manier, maar haalt warmte uit de buitenlucht en brengt dit binnen het verwarmingssysteem om je huis te verwarmen. Kort gezegd, hij transporteert de warmte van buiten naar binnen.

  1. Temperatuurrange: Controleer binnen welke temperatuurrange de warmtepomp effectief werkt. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat het verwarmingssysteem ook in de winter, wanneer het echt koud is, blijft functioneren. Voor Nederland is een temperatuurbereik tussen -25°C en +43°C meer dan voldoende.

  2. Water temperatuur: De nieuwste generatie warmtepompen met een water temperatuur van maar liefst 75°C zijn nog zeldzaam. Europese warmtepomp fabrikanten lopen achter op het gebied van innovatie op dit vlak. Deze nieuwe generatie warmtepompen draait op het koudemiddel R290, waardoor ze hogere temperaturen kunnen bereiken: tot 75°C in plaats van 55°C welke de oude generatie warmtepompen leveren. Dit koudemiddel is nodig om warmte over te brengen aan het water van de cv-installatie. Met deze hoge temperatuur van 75°C hoeft de oude CV-installatie nog zelden of nooit bij te verwarmen. Met zo’n nieuwe generatie warmtepomp zou je dus sneller van het gas af kunnen. Ook als je in een ouder huis woont.

Als je op zoek bent naar de juiste verwarmingsoplossing voor jouw huis, is het belangrijk om het onderscheid te begrijpen tussen drie soorten warmtepompen: Hybride, Hybride Full-electric ready en Full Electric warmtepompen.

Hybride warmtepomp (alleen verwarmen)

Voordelen:

  • Geschikt voor alle woningen (ook oudere)
  • 60% tot 70% gasbesparing per jaar
  • Subsidieregeling

Nadelen:

  • Niet volledig van het gas af
  • Niet Full-electric ready

Als je in een wat ouder bestaand huis woont, kan een Hybride warmtepomp een redelijk alternatief zijn voor een cv-ketel.

Een Hybride warmtepomp werkt samen met je huidige cv-ketel. Gedurende het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp voor de verwarming, waarbij de cv-ketel als back-up dient op uiterst koude dagen. Bovendien voorziet de cv-ketel het hele jaar door in warm water.

Dankzij het gebruik van de cv-ketel als back-up op koude dagen, kun je aanzienlijk besparen op gas (gemiddeld tussen de 60% en 70%) gedurende het jaar. Hierdoor is de Hybride warmtepomp een duurzame oplossing voor bestaande woningen.

Belangrijk om op te merken is dat een Hybride warmtepomp alleen cv-water kan leveren en geen water voor bijvoorbeeld een badkamer. Hoewel sommige leveranciers toch aangeven dat deze systemen ‘Full-electric ready’ zijn. Technisch gezien klopt dit wel, maar qua investering is het niet logisch om deze Hybride warmtepomp om te bouwen naar Full-electric. Als je uiteindelijk de overstap naar Full-electric wilt maken, zou een andere keuze voor de hand liggen.

Full-electric warmtepomp die als Hybride warmtepomp wordt ingezet.

Voordelen:

  • Geschikt voor alle woningen (ook oudere)
  • In de toekomst naadloos overstappen naar Full-electric
  • Hogere gasbesparing dan met Hybride systeem
  • 70% tot 80% gasbesparing per jaar
  • Subsidieregeling

Nadelen:

  • Niet volledig van het gas af
  • Iets duurder dan Hybride warmtepomp

Als je een bestaand huis heb is de Full-electric warmtepomp ingezet als Hybride warmtepomp in onze ogen de meest flexibele en beste investering.

Een Full-electric warmtepomp ingezet als Hybride warmtepomp is een systeem dat kan worden gekoppeld aan een cv-ketel, maar anders dan een standaard Hybride warmtepomp, zelfstandig kan functioneren en warmwatervoorziening kan bieden voor bijvoorbeeld de badkamer.

Hoewel de initiële investering iets hoger ligt, biedt dit systeem als huis-eigenaar veel meer flexibiliteit. Het kan zijn dat je geleidelijk aan wilt overstappen naar een Full-electric warmtepomp of dat je dit als een belangrijk verkoopargument voor een toekomstige eigenaar beschouwt.

  • Stap 1: Je begint door de Hybride warmtepomp te combineren met een cv-ketel (nieuw of bestaand).
  • Stap 2: Vervolgens maak je je huis geschikt voor een Full-electric warmtepomp.
  • Stap 3: Zodra je klaar bent, kun je de cv-ketel verwijderen.

Het grote voordeel van dit systeem is dat je slechts eenmaal hoeft te investeren in een warmtepomp. Bovendien bespaar je meer gas dan met een conventioneel Hybride systeem.

Full-electric warmtepomp

Voordelen:

  • Volledig van het gas af
  • Subsidieregeling

Nadelen:

  • Hoge investering
  • Alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen
  • Wellicht radiatoren vervangen voor vloerverwarming of lagentemperatuur radiatoren (met nieuwe generatie warmtepomp is dit niet altijd nodig)
  • Mogelijk 3 fase (3×25) aansluiting nodig

Woon je in een relatief nieuwe woning met minimaal energielabel B en beschik je over lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming? Dan is jouw huis meestal geschikt voor een Full-electric warmtepomp. Maar let op met de nieuwe generatie warmtepompen hebben wij ook mensen zonder vloerverwarming van een Full-electric warmtepomp kunnen voorzien.

Een Full-electric warmtepomp is momenteel het meest duurzame alternatief voor een cv-ketel, vooral als je een energieneutraal huis nastreeft en de waterpomp combineert met zonnepanelen. Hoewel je elektriciteitsrekening stijgt bij de installatie van een zelfstandige warmtepomp, kun je met zonnepanelen (8 tot 9 stuks voor een Full-electric warmtepomp) de energie zelf opwekken.

Er zijn diverse soorten warmtepompen beschikbaar, zoals lucht-lucht warmtepompen die je huis enkel kunnen verwarmen of koelen, en lucht-water, water-water en grond-water warmtepompen die tevens warm tapwater kunnen leveren. Welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jou hangt af van je budget en de beschikbare ruimte in en om je huis.

Hoewel water-water en grond-water warmtepompen het hoogste rendement hebben (je krijgt meer kWh warmte terug per kWh stroom), zijn ze ook kostbaarder en is het verkrijgen van vergunningen om diep te boren steeds moeilijker te verkrijgen. Gelukkig is er een subsidie beschikbaar voor warmtepompen.

Houd er rekening mee dat een zelfstandige warmtepomp mogelijk een zwaardere elektrische aansluiting vereist. Veel bestaande huizen hebben een 1 fase-aansluiting, terwijl een zelfstandige warmtepomp een 3 fasen-aansluiting nodig heeft.

De Full-electric warmtepomp is verkrijgbaar als combiwarmtepomp en met een aparte tapwaterboiler voor het leveren van warm water voor de badkamer. In onze post ‘Warm water zonder gas’ kun je meer lezen over de verschillende opties om warm water te verkrijgen zonder cv-ketel.

Velen kiezen als eerste stap voor een Hybride warmtepomp vanwege de aanzienlijk lagere investeringskosten in vergelijking met een volledig elektrische oplossing (Full Electric). Hierdoor kun je tot wel 80% besparen op je gasverbruik. Omdat een Hybride warmtepomp de bestaande CV-installatie als back-up gebruikt, zijn extra investeringen in een boilervat, isolatie van je huis of nieuwe radiatoren niet nodig. Met het juiste advies en de juiste keuzes bij de aankoop, rekening houdend met je wens om in de toekomst over te stappen naar een Full Electric oplossing, kun je dit zonder financiële nadelen realiseren. Op deze manier begin je eerder met besparen.

Als je een bestaand huis heb is de Full-electric warmtepomp die als Hybride warmtepomp in wordt gezet in onze ogen de beste oplossing en investering.

Een Full-electric warmtepomp die als Hybride warmtepomp in wordt gezet is een systeem dat kan worden gekoppeld aan een cv-ketel, maar anders dan een conventionele Hybride warmtepomp, zonder problemen naadloos om worden gezet naar een Full-electric warmtepomp en dan warmwatervoorziening kan bieden voor bijvoorbeeld de badkamer.

Hoewel de initiële investering iets hoger ligt, biedt dit systeem als huis-eigenaar veel meer flexibiliteit. Het kan zijn dat je geleidelijk aan wilt overstappen naar een Full-electric warmtepomp of dat je dit als een belangrijk verkoopargument voor een toekomstige eigenaar beschouwt.

  • Stap 1: Je begint door de Full-electric warmtepomp te combineren met een cv-ketel (nieuw of bestaand).
  • Stap 2: Vervolgens maak je je huis geschikt voor een Full-electric warmtepomp.
  • Stap 3: Zodra je klaar bent, kun je de cv-ketel verwijderen.

Het grote voordeel van dit systeem is dat je slechts eenmaal hoeft te investeren in een warmtepomp. Bovendien bespaar je meer gas dan met een conventioneel Hybride systeem.

Een Hybride warmtepomp heeft een aantal voordelen ten opzichte van een All-electric warmtepomp

  • Kostenefficiëntie: Een Hybride warmtepomp heeft een nettoprijs van ongeveer 3.500 tot 7.000 euro, terwijl een volledig elektrische warmtepomp tussen de 8.000 en 18.000 euro kost.

  • Geschiktheid voor diverse huishoudens: Ongeacht de grootte of het type woning is er een passende warmtepompoplossing beschikbaar.

  • Geschiktheid voor (oudere) huizen met minder isolatie: De cv-ketel fungeert als back-upsysteem bij koude temperaturen wanneer de warmtepomp onvoldoende vermogen kan leveren. Dit is niet mogelijk bij een volledig elektrische warmtepomp.

  • Verwarmen in de winter, koelen in de zomer: Onze Hybride warmtepomp kan niet alleen verwarmen maar ook koelen, wat het hele jaar door zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.

  • Ruimtebesparend: Er is geen boilervat van 200-400 liter nodig.

  • Eenvoudige installatie: Onze ervaren professionals kunnen de installatie van een Hybride warmtepomp snel en gemakkelijk uitvoeren.

  • Modulair: Een Hybride warmtepomp kan later worden uitgebreid naar volledig elektrisch, bijvoorbeeld wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is.

  • Directe gasbesparing tot 80%: Dit is gunstig voor het milieu, je portemonnee en vermindert de afhankelijkheid van gas.

  • Snelle terugverdientijd: De besparingen op energiekosten en beschikbare subsidies dragen bij aan een snelle terugverdientijd van je investering.

  • Subsidie: Momenteel is er ongeveer 2.700 euro subsidie beschikbaar voor de aanschaf en installatie van onze kleinste Hybride warmtepomp.

  • Toekomstbestendig: Vanaf 2026 is de aanschaf van een (Hybride) warmtepomp verplicht bij het vervangen van een cv-ketel. Zie ook het artikel op rijksoverheid.nl voor meer informatie.

Hoewel een hybride warmtepomp vele voordelen biedt, zijn er ook enkele overwegingen waar rekening mee gehouden moet worden: Kanttekening is dat de nieuwe generatie warmtepompen net als de traditionele CV-installatie 75°C watertemperatuur halen. Wat betekent dat een aantal van de hier genoemde nadelen minder belangrijk zijn:

  1. Investering bij aanschaf: De initiële kosten voor de aanschaf van een Hybride warmtepomp kunnen hoger zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen.

  2. Opwarming gaat geleidelijk op een lagere temperatuur, duurt daardoor langer: Hybride warmtepompen leveren warmte op een lagere temperatuur, wat betekent dat het langer kan duren voordat je huis op de gewenste temperatuur is. Onze nieuwe generatie warmtepompen verwarmen echter tot 75°C, wat betekent dat de warmtepomp dezelfde warmte kan leveren als een CV-installatie.

  3. Elektraverbruik stijgt: Hoewel een Hybride warmtepomp energiezuinig is, kan het leiden tot een toename van je elektriciteitsverbruik, vooral tijdens koudere periodes.

  4. Warmtepomp neemt buiten ruimte in beslag: De buitenunit van de warmtepomp vereist ruimte op je terrein, wat belangrijk is om bij de plaatsing te overwegen. Deze buitenunit kun je op de schuur, een balkon, een plat dak of aan de gevel monteren.

  5. Geluid op 1 meter afstand – 47 dB: Ondanks het streven naar stilte, kan een Hybride warmtepomp nog steeds een bepaald geluidsniveau produceren dat waarneembaar kan zijn. Hou daar rekening mee bij de keuze van de plaatsing van de pomp.

  6. Extra ruimte nodig naast de cv-ketel: Om een Hybride warmtepomp te installeren, is er meer ruimte nodig dan bij alleen een cv-ketel. Er dient een buffervat naast de CV-ketel geplaatst te worden.

  7. Uitbreiding van woning vereist extra capaciteit van de warmtepomp: Als je overweegt je woning uit te breiden of later overstappen naar een volledig elektrische warmtepomp, moet je ervoor zorgen dat de Hybride warmtepomp voldoende capaciteit heeft om het extra oppervlak te verwarmen.

  8. Goede isolatie essentieel: Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat een warmtepomp met lagere watertemperaturen kan werken en meer energie bespaart.

  9. Vloerverwarming wordt aangeraden: Omdat de warmtepomp de woning op lagere temperatuur verwarmt, is het niet altijd mogelijk om de traditionele radiatoren te behouden. Lage temperatuurverwarming (vaak vloerverwarming) is zeer geschikt om de woning te verwarmen op lagere temperatuur.

Hoewel deze aspecten enige overweging vereisen, is het belangrijk om te onthouden dat de nadelen van een Hybride warmtepomp vaak afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie en prioriteiten. Het is raadzaam om deze factoren te bespreken met een adviseur voordat je een beslissing neemt.

 

Hoewel onze nieuwe generatie warmtepompen, net als traditionele cv-installatie, een watertemperatuur van 75°C leveren, is het verstandig om de isolatie van je woning te onderzoeken. Door je huis beter te isoleren, voorkom je dat de Hybride warmtepomp hogere watertemperaturen gaat gebruiken of dat de cv-ketel wordt ingeschakeld voor verwarming.

  1. Woningen voor 1974: Vaak waren woningen voor 1974 minimaal geïsoleerd volgens oudere bouweisen. Mogelijk hebben vorige bewoners al geïnvesteerd in isolatie en dubbel- of zelfs HR++ glas.

  2. 1975 – 1982: Huizen uit deze periode hebben meestal spouwmuurisolatie en matige kwaliteit dakisolatie. Vaak zijn ze voorzien van enkelglas en is de vloer niet geïsoleerd.

  3. 1983 – 1991: In deze huizen is vloerisolatie en dubbel glas aanwezig, maar van matige kwaliteit.

  4. 1992 – 1999: Deze huizen hebben goede dak-, gevel- en vloerisolatie, met dubbel glas. Extra isolatie kan de energiebesparing vergroten.

  5. Sinds 2000: Moderne huizen zijn zeer goed geïsoleerd met HR++ of zelfs triple glas. Deze woningen zijn standaard geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Mogelijk dienen radiatoren vervangen te worden door speciale lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming.

Hoewel deze isolatie-indicaties van invloed kunnen zijn op de efficiëntie van een warmtepomp, zijn onze nieuwe generatie warmtepompen in staat om tot 75°C te verwarmen, vergelijkbaar met een traditionele CV-installatie. Dit betekent dat ze effectief kunnen functioneren in woningen met verschillende isolatieniveaus.

 

Bij het kiezen van een warmtepomp is het cruciaal om een model te selecteren met het juiste vermogen voor jouw woning. Een te grote warmtepomp resulteert namelijk in hogere kosten dan noodzakelijk, terwijl een te kleine warmtepomp niet genoeg capaciteit heeft, vooral wanneer de buitentemperaturen erg laag zijn. Hoewel de capaciteit slechts één aspect is bij het kiezen van een warmtepomp, zal een ervaren installateur in zijn aanbeveling altijd rekening houden met alle aspecten van het systeem. Hieronder vind je een overzicht dat je helpt bij een eerste kennismaking en het begrijpen van het benodigde vermogen van de warmtepomp.

Wat is eigenlijk vermogen? 

Het vermogen van een warmtepomp – maar ook van andere apparaten – vertegenwoordigt de energie die het op een bepaald moment verbruikt. Dit wordt technisch uitgedrukt in ‘joules per seconde’ of in watt. Bijvoorbeeld, 1 watt = 1 joule per seconde. Voor kleinere apparaten, zoals een 40 W lamp, gebruiken we de term watt (W). Omdat warmtepompen meer vermogen leveren (meestal tussen 5 en 10 kW), wordt hun vermogen niet in watt, maar in kilowatt (kW) weergegeven. Daarbij staat 1.000 W gelijk aan 1 kW. Als een apparaat gedurende 1 uur 1 kW vermogen levert, spreken we van 1 kWh (kilowattuur: 1 kW x 1 uur). Dit is handig om te weten omdat de hoeveelheid warmte of elektrische energie doorgaans wordt uitgedrukt in kWh.

Bij warmtepompen is het belangrijk om het verschil tussen verbruikt vermogen en geleverd vermogen te begrijpen:

  • Verbruikt vermogen = de elektriciteit die de warmtepomp verbruikt;
  • Geleverd vermogen = de warmte die de warmtepomp produceert.

Bijvoorbeeld: een warmtepomp heeft een COP (= rendement) van 6. Dit betekent dat hij 6 kW aan energie uit de omgeving onttrekt en 1 kW gebruikt aan elektrische energie voor de compressor. De elektrische energie die de compressor verbruikt, wordt omgezet in warmte, waardoor de warmtepomp in totaal 6 kW aan warmte aan de woning levert.

Dit illustreert meteen het grote voordeel van een warmtepomp ten opzichte van elektrische verwarming. Een warmtepomp haalt het vereiste vermogen grotendeels uit duurzame bronnen en heeft daardoor een hoge COP. In vergelijking heeft elektrische verwarming, zoals infraroodpanelen, een COP van 1: er gaat 1 kW elektrische energie in en er komt 1 kW aan warmte uit. Een warmtepomp is dus aanzienlijk voordeliger!

De berekening van het benodigde vermogen van een warmtepomp verloopt in vier stappen:

Benodigd vermogen voor verwarming

Bij het berekenen van de capaciteit van een warmtepomp wordt in Nederland rekening gehouden met een buitentemperatuur van -10 ºC, zoals vastgelegd in het Bouwbesluit. Dit om ervoor te zorgen dat een woning ook in extreem koude winters voldoende warmte behoudt.

Bij nieuwbouwwoningen zijn de gegevens over isolatie en andere details bekend, waardoor de vereiste capaciteit nauwkeurig kan worden berekend. Voor bestaande woningen is het echter lastiger om dit vast te stellen en is extra aandacht voor isolatie van groot belang.

Het vermogen van de warmtepomp wordt voornamelijk bepaald voor ruimteverwarming, aangezien dit de grootste energiebehoefte heeft. Het benodigde vermogen voor warm tapwater wordt meestal niet meegenomen in de totale capaciteitsberekening van de warmtepomp, aangezien dit zelden tegelijk met de ruimteverwarming plaatsvindt.

Verwarmingssysteem en vereiste temperaturen

Het verwarmingssysteem, zoals vloerverwarming, radiatoren of convectoren, bepaalt gedeeltelijk het vermogen van de warmtepomp. Dit wordt mede bepaald door de temperaturen waarmee het systeem functioneert. Het totale vermogen van deze componenten bepaalt hoeveel vermogen maximaal beschikbaar is om de woning te verwarmen.

Full-Electric of Hybride

Bij nieuwbouw wordt vaak gekozen voor een Full-Electric warmtepomp, terwijl bij bestaande woningen een keuze kan worden gemaakt tussen een Full-Electric warmtepomp of een Hybride systeem. Een Hybride warmtepomp werkt samen met een gasgestookte cv-ketel welke voornamelijk gebruik gebruikt voor warm tapwater en als back-up systeem bij extra koude dagen.

Type warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, elk met verschillende vermogens en bronnen (zoals water/water, lucht/water en ventilatielucht/water). De keuze van het juiste type warmtepomp hangt af van het benodigde vermogen en andere specifieke eigenschappen.

Door deze stappen te volgen, kan een passende warmtepomp worden gekozen die voldoet aan de vereisten van jouw woning.

Het voordeel van modulerend vermogen is een opmerkelijke ontwikkeling in de wereld van warmtepompen. 

Terwijl oudere modellen vaak alleen een ‘aan/uit’-type waren, hebben de nieuwste warmtepompen de mogelijkheid om te moduleren. Dit houdt in dat ze hun vermogen kunnen aanpassen aan de specifieke warmtebehoefte van je huis, wat bijzonder praktisch is. Vooral in de overgangsseizoenen, zoals het voor- en najaar, is de volledige capaciteit van de warmtepomp zelden nodig. De kracht van een modulerende warmtepomp ligt juist in het continu leveren van de benodigde energie zonder constant aan en uit te schakelen, in tegenstelling tot een cv-ketel die vooral uitblinkt in het leveren van piekvermogens. Bovendien minimaliseert het moduleren de vereiste extra buffercapaciteit in de cv-installatie

De aansluitcapaciteit van je meterkast is een belangrijk punt om in gedachten te houden in relatie tot het vermogen van je warmtepomp. 

Moderne meterkasten hebben doorgaans een standaard aansluitcapaciteit van 3 x 25 A (ampère). Bij het kiezen van het vermogen van je warmtepomp is het verstandig om te streven naar een vermogen dat onder deze maximale aansluitcapaciteit blijft. Als je de aansluiting moet verzwaren, brengt dit namelijk eenmalige extra kosten met zich mee voor bestaande woningen. Bovendien rekent de netwerkbeheerder voor zowel nieuwe als bestaande woningen een hoger vastrecht voor zo’n verzwaarde elektriciteitsaansluiting.

Sommige fabrikanten rusten hun warmtepompen uit met stroomsensoren, wat een groot voordeel biedt. Op momenten van intensief stroomverbruik (bijvoorbeeld tijdens het elektrisch koken en tegelijkertijd gebruik van andere apparaten), kan de warmtepomp de maximale stromen meten en hierop reageren door tijdelijk minder stroom te verbruiken. Zo zorgt de warmtepomp ervoor dat het maximale stroomverbruik binnen de grenzen van de maximale af zekering blijft.

Een degelijk advies is cruciaal bij de keuze van een warmtepomp. 

Het correct berekenen van de capaciteit is essentieel voor optimaal comfort. Een warmtepomp met te weinig vermogen biedt niet het gewenste comfort, terwijl een over gedimensioneerde warmtepomp minder efficiënt is. Het is daarom verstandig een gratis adviesgesprek te plannen zodat wij je kunnen helpen de juiste capaciteit te berekenen.

De kosten voor de aanschaf van onze warmtepomp variëren afhankelijk van verschillende factoren. De oppervlakte die je wilt verwarmen, de isolatiegraad van je woning, het energielabel en het type verwarmingssysteem spelen hierin een rol. Over het algemeen geldt dat een krachtigere warmtepomp duurder is dan een model met minder vermogen. Het gebruik van een warmtepomp kan echter resulteren in aanzienlijk lagere maandelijkse energiekosten, waardoor het een waardevolle investering is.

Onze Cleanlife III warmtepomp is beschikbaar vanaf €2.899, inclusief de ISDE-subsidie. Deze optie is geschikt voor handige doe-het-zelvers die zelf de installatie kunnen uitvoeren. Met deze ‘Do It Yourself’-oplossing maakt energieneutraal-huis.nl verduurzaming nog toegankelijker.

De Cleanlife serie vertegenwoordigt de nieuwste generatie warmtepompen. We bieden deze aan in verschillende vermogens – 3-6 kW, 4-10 kW, 5-14 kW – afhankelijk van jouw specifieke behoeften en toekomstplannen. Als alternatief voor een eenmalige betaling is het ook mogelijk om de warmtepomp per maand te financieren, te beginnen bij €37,85.

Hieronder vind je de vele voordelen van een voorraadvat op een rij:

  1. Verbeterd rendement van de warmtepomp: Door een buffervat te gebruiken, kan de warmtepomp efficiënter werken, wat resulteert in een lager energieverbruik. De warmtepomp hoeft minder vaak aan en uit te springen (pendelen), waardoor het rendement wordt verhoogd en overtollig opgewarmd water niet verspild wordt.

  2. Verlengde levensduur van de warmtepomp: Het verminderde pendelen is gunstig voor de compressor van de warmtepomp, wat de levensduur ervan verlengt.

  3. Opvangen van pieken in energieverbruik: Een buffervat kan pieken in het energieverbruik opvangen, waardoor een stabiele aanvoer van warmte wordt gegarandeerd.

  4. Eliminatie van tekorten en overschotten: Met een buffervat is er altijd voldoende warm water beschikbaar, waardoor verspilling wordt voorkomen en tekorten worden geëlimineerd.

  5. Duurzame verwarming van tapwater: Naast verwarming kan een buffervat ook worden gebruikt voor duurzame verwarming van tapwater.

  6. Gebruik van meerdere warmtebronnen: Een buffervat maakt het mogelijk om verschillende energiebronnen tegelijk aan te sluiten, zoals een hout- of pelletkachel en een zonneboiler. Dit maakt het verwarmingssysteem efficiënter, omdat prioriteit kan worden gegeven aan de meest kosteneffectieve verwarmingsmethode.

Onze nieuwe generatie warmtepompen uit de Cleanlife-serie zijn direct beschikbaar voor levering.

Bij energieneutraal-huis begrijpen we het belang van een snelle en efficiënte overstap naar duurzame verwarmingsoplossingen. Daarom zijn onze warmtepompen direct beschikbaar voor verzending. Wil je gedetailleerde informatie en persoonlijk advies? Je kunt een telefonische of video-afspraak maken, of een afspraak bij jou thuis plannen voor een persoonlijk en vrijblijvend adviesgesprek. We begrijpen dat elke woning uniek is, daarom streven we ernaar om de ideale oplossing te vinden die aansluit op jouw specifieke behoeften en situatie.

Aankoop

Bij de aankoop van een Cleanlife serie warmtepomp krijg je:

  • Cleanlife serie warmtepomp

  • Cleanlife serie Android/iOS app (incl. software-updates)

  • Gratis basisinstallatie door een ENH (gecertificeerde) monteur

  • 2 jaar productgarantie

  • 1 jaar installatiegarantie

We hanteren een aanbetalingsbeleid omdat we de volledige financiering van de warmtepomp, installatiematerialen en installatiekosten vooraf regelen.

Wanneer je elders een warmtepomp bestelt, zal de installateur of groothandel de voorfinanciering regelen, wat resulteert in extra kosten door de marges die zij berekenen. Dit leidt vaak tot aanzienlijk hogere prijzen voor een vergelijkbaar product.

Ons doel is om de overgang naar duurzame energie te versnellen door de nieuwste generatie warmtepompen aan te bieden tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met conventionele warmtepompen. Dit betekent dat je de nieuwste technologie kunt verkrijgen tegen lagere tarieven. Om dit te realiseren werken wij met kleine marges en vragen wij een aanbetaling.

Het is belangrijk te vermelden dat wanneer de installatie om welke reden dan ook niet doorgaat, wij de volledige aanbetaling terugbetalen.

    1. Installatie Controle: Tijdens het adviesgesprek inventariseert onze adviseur de huidige situatie, zodat er een goed beeld ontstaat van de installatie behoeften. Dit helpt ons te bepalen of het om een basisinstallatie gaat, of dat er extra werkzaamheden nodig zijn.
    2. Analyse van je gegevens: Onze werkvoorbereiders analyseren jouw situatie en vragen indien nodig om meer informatie en/of foto’s. Op basis hiervan maken we een haalbaarheidsschatting en een besparingsberekening voor jouw huis.
    3. Aanbetaling*: Als je akkoord gaat met een offerte, wordt dit een opdracht en vragen we je om een aanbetaling te doen. Deze bedraagt 50% van het totaal te betalen bedrag. De factuur voor de aanbetaling wordt verstuurd nadat je akkoord gaat met de offerte. Je hebt vervolgens 10 dagen om de aanbetaling te voldoen. Als de aanbetaling binnen is neemt de monteur contact met je op om een schouw te plannen.
    4. Schouw: Eén van onze monteurs voert een uitgebreide inspectie uit om eventuele wijzigingen te bespreken (fysieke of online). Tijdens de schouw wordt definitief bepaald waar en hoe de warmtepomp geïnstalleerd zal worden. Mocht tijdens de schouw blijken dat er meer dan €500 aan extra werkzaamheden bovenop de basis installatiekosten nodig zijn, dan heb je de mogelijkheid om de opdracht tijdens de schouw alsnog te annuleren. In geval van annulering zal de aanbetaling direct na annulering worden teruggestort.
    5. Planning installatiedatum: Na ontvangst van de aanbetaling stellen we het installatierapport op voor de monteur en doen we een voorstel voor een installatiedatum. Indien nodig plannen we een andere datum in. We bevestigen de definitieve datum per e-mail en sturen je de eindfactuur. In de regel wordt de installatie 4-6 weken na technische schouw uitgevoerd.
    6. Levering Warmtepomp: Je ontvangt de warmtepomp en het installatiemateriaal 1-7 dagen voor de installatiedatum. Het kan ook zijn dat de monteur de warmtepomp op de dag van installatie meeneemt.
    7. Laatste betaling: De laatste betaling dient uiterlijk 10 dagen voor de installatiedatum te zijn voldaan. Voorafbetaling is vereist, aangezien wij de volledige financiering van de warmtepomp, installatiematerialen en installatiekosten verzorgen. Indien de betaling niet op tijd binnen is, moeten we de installatie annuleren.
    8. Installatie: Onze installateurs plaatsen de Cleanlife warmtepomp. Dit duurt 4-8 uur. We streven naar jouw tevredenheid.
    9. Subsidieaanvraag: Wij regelen kosteloos de subsidieaanvraag via onze partner Simpel Subsidie, zodat jij de subsidie op jouw rekening ontvangt. Lees meer op ons subsidie portaal: https://energieneutraalhuis.simpelsubsidie.nl/index.php

      *Indien de installatie niet doorgaat, storten we de volledige aanbetaling terug.
Prijzen:
  • Cleanlife III 6 kW: € 3.750 (Inclusief korting, subsidie en basisinstallatie) – (€ 6.450 exclusief subsidie)
  • Cleanlife IV 8 kW: € 5.950 (Inclusief korting, subsidie en basisinstallatie) – (€ 9.100 exclusief subsidie)
  • Cleanlife III Duo 12 kW: € 5.149 (Inclusief korting, subsidie en basisinstallatie) – (€ 10.999 exclusief subsidie)

Voor een niet-complexe installatie is bovenstaande prijs inclusief. In geval van een complexe situatie stellen we een meerprijs voor.

Betalingsoverzicht en Subsidie:

Gesprek met onze adviseur:
  • Er zijn nog geen kosten verbonden. Tijdens een (video)gesprek bespreken we het installatieplan en de besparingsberekening. Wens je liever een huisbezoek? Voor €95 kun je een adviseur aanvragen.
Aanbetaling:
  • € 2.500 (Cleanlife III) of € 3.500 (Cleanlife IV OF DUO) – Na afstemming van het installatieplan, zodra we deze aanbetaling ontvangen, tekenen we de installatie van jouw Cleanlife serie exact uit voor de installatiemonteur. We bevestigen per e-mail de geplande datum en sturen je de eindfactuur voor de laatste betaling. De Cleanlife serie en de benodigde installatiematerialen worden 1-7 dagen voor de geplande installatie naar je verzonden.
Laatste betaling:
  • Uiterlijk 10 dagen voor de installatiedatum betaal je het resterende bedrag zodat de installatie volgens planning kan plaatsvinden.
Subsidie:
  • Wij regelen de subsidieaanvraag kosteloos voor jou. Bij Cleanlife III van 6kW ontvang je €2.925 subsidie en bij Cleanlife IV van 8kW is dit €3.225. Kies je voor 2x Cleanlife III van samen 12kW, dan verdubbel je de subsidie naar €5.850. Het RVO heeft een verwerkingstijd van gemiddeld 6 tot 8 weken. Soms kan het iets langer duren. Na deze periode wordt het subsidiebedrag op je bankrekening gestort.
Kan ik onderhandelen over de prijs?

Bij Energieneutraal-huis hebben we onze prijzen scherp en concurrerend vastgesteld. We bieden de nieuwste generatie warmtepompen aan voor dezelfde prijs als conventionele warmtepompen. Hierdoor is er geen ruimte voor onderhandelingen.

Hoe lang is de offerte geldig?

De offerte die je ontvangt, blijft 14 dagen geldig. Gedurende deze tijd kun je akkoord gaan met de offerte door een aanbetaling te doen. Je kunt ook eventuele aanpassingen aanvragen als er iets niet naar wens is. Binnen deze 14 dagen reserveren we een installatie tijdslot voor je. Na het verstrijken van deze periode kun je een nieuwe offerte aanvragen, waarbij een nieuw installatietijd slot wordt gereserveerd.

 

Kan ik de aanbetaling op een ander moment of in gedeelten betalen?

Nee, de aanbetaling is essentieel om de bestelling te finaliseren en het installatieproces op gang te brengen.

Wat als ik niet tevreden ben met de installatie?

Onze missie is om hoogwaardige producten en installaties te leveren die voldoen aan je verwachtingen. Als dit onverhoopt niet het geval is, staan we voor je klaar. We blijven terugkomen en passen aan totdat jij tevreden bent. Onze tevredenheid hangt af van jouw tevredenheid, en we rusten niet voordat jij ons vraagt waar je die 5-sterrenreview kunt plaatsen.

Installatie

Als je een Hybride warmtepomp besteld is de schouw en de installatie binnen 4 weken.

In de meeste gevallen voeren we Hybride warmtepompinstallaties uit zonder extra kosten. Maar in ongeveer 10% van de gevallen kan de installatie wat ingewikkelder zijn. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als we extra machines of een steiger moeten huren, aanpassingen aan je CV-installatie moeten doen, of als we mogelijk je thermostaat moeten vervangen. Door eerst een grondige inspectie (schouw) van de situatie uit te voeren, kunnen we dit meestal vooraf beoordelen.

In dergelijke situaties brengen we extra kosten in rekening. Niet om extra winst te maken, maar om ervoor te zorgen dat alles correct wordt uitgevoerd. Onze technisch adviseur geeft hier passend advies over.

Hier is een indicatie van mogelijke extra kosten:

  • Werken op hoogte: €250-€425
  • Leidingwerk per meter extra (boven de 5 meter): €125
  • Vervanging van de thermostaat: €250
  • Complexere installaties: €125-€300

Onze werkvoorbereider bespreekt met jou de meest geschikte locatie voor de Cleanlife Hybride warmtepomp, waarbij we streven naar optimale prestaties met minimale aanpassingen aan de woning, en uiteraard rekening houden met alle wettelijke en bouwtechnische vereisten.

Mocht je echter een andere voorkeurslocatie hebben voor de warmtepomp, dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Hierbij houden we niet alleen rekening met wettelijke en bouwtechnische vereisten, maar ook met de vaardigheden van onze installateurs en eventuele extra kosten.

Heb je meer vragen over de plaatsing van onze Cleanlife serie? Of wil je meer weten over warmtepompen in het algemeen? Tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek staan onze experts klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Vul het aanvraagformulier in en plan direct jouw adviesgesprek aan de hand van de resultaten.

Als er geen complicaties zijn, wordt de installatie van de Cleanlife Hybride warmtepomp doorgaans binnen één dag voltooid.

Onze visie wordt werkelijkheid door hoogwaardige producten en installaties te leveren. Ons bestaansrecht is rechtstreeks verbonden met de kwaliteit van wat we doen.

We streven ernaar om je volledig tevreden te stellen met de installatie. Als er iets niet naar wens is, blijven we terugkomen totdat jij ons vraagt waar je die 5-sterrenreview kunt plaatsen.

Bovendien bieden we garantie op je Cleanlife Hybride warmtepomp: 24 maanden productgarantie en 24 maanden installatiegarantie. Dit betekent dat je nieuwe warmtepomp twee jaar lang na de oplevering beschermd is tegen fabricage- en materiaalfouten, evenals installatiefouten.

Financieel

De minimale kosten voor een Cleanlife III 4-6 kW Hybride Warmtepomp, inclusief subsidie, bedragen € 2.990.

Het berekenen van de besparingen kan complex zijn, aangezien het bedrag dat je kunt besparen op je energierekening met een Hybride warmtepomp afhankelijk is van diverse factoren:

  • De efficiëntie van de bestaande CV-ketel,
  • Het type woning,
  • De isolatie,
  • Het huidige energieverbruik,
  • De energieprijzen.

De daadwerkelijke besparing met een hybride warmtepomp hangt af van het type woning en de isolatiegraad. Ongeacht het soort huis waarin je woont, zul je altijd besparen! En deze besparingen kunnen aanzienlijk oplopen, vooral gezien het feit dat een warmtepomp een levensduur heeft van 20 tot 25 jaar.

Met name de energieprijzen zijn lastig te voorspellen, aangezien de prognoses sterk uiteenlopen. De onzekerheid wordt gevoed door de situatie in Europa en de onbekendheid over de toekomstige gasleveringen vanuit Rusland.

Dit is een belangrijke reden waarom steeds meer mensen streven naar onafhankelijkheid van de fluctuerende gasprijzen. Wil je volledig onafhankelijk zijn en ervoor zorgen dat je energiekosten geminimaliseerd worden en je volledig energieneutraal wordt, dan kan je overwegen om zonnepanelen te installeren. Hierdoor zal je besparing nog verder toenemen.

Hieronder volgt een besparingsmatrix waarin we twee verschillende energieprijzen hanteren en uitgaan van een gemiddeld gasverbruik van 1230 m3 in een tussenwoning. Dit overzicht laat zien dat er altijd sprake is van besparingen, maar dat de terugverdientijd kan variëren.

Besparing berekend voor een matig geïsoleerde woning met 2 personen. Matig geïsoleerd wil zeggen: er zit overal iets van isolatie: in dak, vloer en buitenmuren is dat matige isolatie, en in de ramen dubbel glas. De warmtepomp heeft een vermogen van 4-6 kW. Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan.
Bron Milieu centraal

Naast de initiële aanschafkosten van de warmtepomp moet je rekening houden met de kosten voor installatie en onderhoud, die sterk afhankelijk zijn van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. De installatiekosten zijn eenmalig en kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Voor verschillende systemen bieden wij prijzen inclusief basisinstallatie, waar 90% van onze klanten voldoende aan hebben. Voor gedetailleerde informatie en advies kun je een van onze warmtepompspecialisten raadplegen.

Hoewel het algemeen bekend is dat een warmtepomp weinig onderhoud nodig heeft, is regelmatige controle en onderhoud essentieel om de duurzame en efficiënte werking ervan te behouden. Periodiek onderhoud stelt ons in staat om mogelijke problemen tijdig te identificeren en aan te pakken, waardoor ongewenste situaties kunnen worden voorkomen. Door je warmtepomp goed te onderhouden, voorkom je ongemakken en behoud je de optimale prestaties.

Een warmtepomp verbruikt aanzienlijk minder energie dan een HR-ketel, waardoor je direct bespaart op je energiekosten. Onze warmtepompen hebben de capaciteit om voor elke kWh aan elektriciteit tot zesmaal zoveel warmte-energie terug te leveren.

Door gebruik te maken van een efficiëntere energievoorziening draag je bij aan een gunstiger energielabel voor je woning. Een warmtepompsysteem kan al snel zorgen voor een verbetering van 1 tot 2 indexklassen of labelstappen. Hierdoor stijgt de waarde van de woning doorgaans tussen de 3% en 6%, zonder dat je meer hoeft te betalen. Door de lagere maandelijkse energiekosten verdient de warmtepomp zich snel terug, terwijl de waarde van de woning tegelijkertijd toeneemt.

Ja, het is mogelijk om een lening of financiering te verkrijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Zowel Santander als het Warmtefonds bieden financiële ondersteuning om de aanschaf en installatie van een warmtepomp te faciliteren. Als je interesse hebt in de mogelijkheden hiervan, vraag dan advies aan één van onze adviseurs!

Duurzaamheidslening

Met de Duurzaamheidslening kun je bij je gemeente tegen een gunstig tarief geld lenen om je woning energiezuinig te maken. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van gevel-, dak- of vloerisolatie en HR++ glas. De lening is rentevast en bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Bij een looptijd van 10 jaar kun je tot € 7.500 lenen, bij een looptijd van 15 jaar kun je van € 7.500 tot en met € 25.000 lenen. Daarnaast geldt:

  • De maximale eindleeftijd bij aanvragen is 75 jaar. Enkele gemeenten hanteren een maximale leeftijd van 100 jaar.
  • De lening mag altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij worden afgelost (met een minimum van € 250).
  • Geen eenmalige afsluitkosten.

Wie de Duurzaamheidslening wil afsluiten, moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Je bent eigenaar én bewoner van het huis waarvoor je de lening aanvraagt.
  • De woning staat in één van de deelnemende gemeenten.
  • Je voldoet aan de voorwaarden van je gemeente.
  • Een Duurzaamheidslening vraag je aan in jouw eigen gemeente. Vul in de Energiesubsidiewijzer je woonplaats in en ontdek onder ‘leningen’ of jouw gemeente de lening aanbiedt. 

Stel, je besluit een SVn duurzaamheidslening aan te gaan om je huis te verduurzamen. Laten we zeggen dat de maandelijkse aflossing op deze lening €100 is. Door deze investering realiseer je echter een aanzienlijke verlaging van je energierekening, laten we zeggen €150 per maand.

Dus, zelfs al betaal je elke maand die €100 voor de financiering, je bespaart €150 aan energiekosten. Dat betekent dat je in werkelijkheid €50 per maand overhoudt. Op die manier zul je niet alleen bijdragen aan een duurzamer huis, maar ook elke maand geld besparen.

Rekenvoorbeeld financiering te opzichten van besparing energiekosten

Garantie

Bij ons ontvang je standaard 2 jaar garantie op alle door ons verkochte warmtepompen. We begrijpen het belang van langdurig genot van je warmtepomp en daarom bieden we de optie om de garantie te verlengen tot 7 jaar. Ons uitgebreide garantieplan vereist echter een onderhoudspakket, waarbij jaarlijks een inspectie van de warmtepomp plaatsvindt.

Ja het is mogelijk om de garantie over te dragen wanneer je je huis verkoopt. Het is echter belangrijk om actief deze overdracht door te geven bij energieneutraal-huis.nl. Tijdens deze overdracht kunnen ook de financiële aspecten, zoals de maandelijkse kosten van het garantiepakket, worden overgenomen door de nieuwe eigenaar. Dit waarborgt dat de nieuwe eigenaar kan blijven profiteren van de garantievoordelen en ondersteuning die aan het oorspronkelijke garantiepakket verbonden zijn.