fbpx

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

09 Mei 2023 Ton

Bij een gemiddelde woning komt het verbruik met een cv-ketel uit op ongeveer 1.450 m3 gas op jaarbasis. Als je overstapt op een Hybride warmtepomp, kom je ongeveer uit op 1.600 kWh elektriciteitsverbruik per jaar (en verbruik je nog 290 m3 gas).

Allereerst is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen een Hybride warmtepomp en een Full-electric warmtepomp.

Aantal zonnepanelen voor een hybride warmtepomp.

Bij een gemiddelde woning komt het verbruik met een cv-ketel uit op ongeveer 1.450 m3 gas op jaarbasis. Als je overstapt op een Hybride warmtepomp, kom je ongeveer uit op 1.500 kWh elektriciteitsverbruik per jaar (en verbruik je nog 290 m3 gas). 

We hebben een aantal combinaties op een rijtje gezet (paneel 420 kW):

  • Gemiddeld verbruik 1.500 kWh: 4 zonnepanelen nodig 
  • Gemiddeld verbruik 2.000 kWh: 5 zonnepanelen nodig
  • Gemiddeld verbruik 2.500 kWh: 6 zonnepanelen nodig

Aantal zonnepanelen voor een Full-electric warmtepomp

Per situatie is het wederom nogal afhankelijk van het aantal kWh stroom dat je verbruikt. We zetten even een aantal voorbeelden op een rijtje aan de hand van verschillende verbruiken.

Een gemiddeld huishouden verbruikt in Nederland ongeveer 1.450 m3 gas. Met een Full-electric warmtepomp staat dat gelijk aan ongeveer 3.000 kWh elektriciteitsverbruik. Hieronder zie je hoeveel panelen ongeveer benodigd zijn om de warmtepomp gedurende het jaar te voorzien van stroom:

  • Gemiddeld verbruik van 2.500 kWh: 6 zonnepanelen nodig.
  • Gemiddeld verbruik van 3.000 kWh: 7 zonnepanelen nodig.
  • Gemiddeld verbruik van 4.000 kWh: 10 zonnepanelen nodig.
  • Gemiddeld verbruik van 5.000 kWh: 12 zonnepanelen nodig

Welke warmtepomp en hoeveel zonnepanelen zijn geschikt voor mijn situatie?

Veel van onze klanten beginnen met onze besparingscheck, waarmee je een goede indicatie krijgt welke warmtepomp het beste bij jouw woning past.

Vervolgens volgt stap 2: een adviesgesprek met een van onze duurzaamheidsadviseurs. Op basis van dit gesprek kan hij aangeven welke warmtepomp het meest geschikt is en wat de totale kosten zullen zijn. Ook zal hij kunnen aangeven hoeveel zonnepanelen nodig zijn om energieneutraal te wonen.

Als het voorgestelde plan jullie bevalt, stellen we een overeenkomst op en plannen we een schouwafspraak in met een monteur. Hij komt vooraf langs om het werk op te nemen, zodat we beiden niet voor verrassingen komen te staan. Vervolgens zal onze planning een definitieve afspraak maken voor de installatie van de warmtepomp.

Laat energieneutraal-huis je helpen met de subsidie voor je warmtepomp

Vanaf 2026 wordt de Hybride warmtepomp, een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp, de standaard voor het verwarmen van woningen. Voor deze oplossing kun je ook subsidie of een lening verkrijgen. Behoefte aan ondersteuning bij het kiezen van de juiste Hybride of Full-electric warmtepomp voor jouw specifieke situatie? Vraag hieronder via het formulier jouw gratis adviesgesprek aan!