fbpx

Wat is het verschil Hybride vs Full-electric of Full-electric ready warmtepomp?

08-februari 2023 / Ton

Hybride warmtepomp vs. Full-electric warmtepomp

Een Hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel om de verwarming van je huis te regelen. Een Full electric ready warmtepomp biedt later de optie om een boiler op de warmtepomp aan te sluiten voor tapwater. Bij deze warmtepomp kies je een hoger vermogen dan bij een Hybride installatie, met de intentie om later de ketel te ontkoppelen en, zonder gasverbruik, volledig over te stappen op elektriciteit.

Hybride warmtepomp

Een conventionele Hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel en heeft niet de capaciteit om volledig aardgasvrij te opereren tijdens zeer koud weer. Op de meeste dagen zorgt deze voor de verwarming in huis, waarbij de cv-ketel alleen bijspringt wanneer nodig. Daarnaast voorziet de cv-ketel in de warmwaterbehoefte van de badkamer en keuken. Opgelet! Voor mensen die in de toekomst over willen stappen naar Full-electric. Veel leveranciers claimen dat hun conventionele Hybride warmtepomp ‘Full-electric ready’ is, waardoor het lijkt alsof je met een eenvoudige ombouwset alles kunt transformeren naar een Full-electric warmtepomp. Technisch gezien klopt dat. De benodigde investering hiervoor is echter veel te hoog en niet eigenlijk draait de warmtepomp niet efficiënt omdat deze er eigenlijk niet voor geschikt is. 

Full-electric warmtepomp die als Hybride warmtepomp wordt ingezet

In onze visie is een echte ‘Full-electric ready’ warmtepomp eigenlijk een Full-electric model dat Hybride wordt aangesloten op een cv-ketel. Hierbij zijn geen ombouwsets nodig, waardoor je zonder kosten naadloos overstapt naar een Full-electric situatie. Deze warmtepomp, is net als een Full-electric warmtepomp, ook geschikt om aan te sluiten op een waterboilervat voor warmtapwater. Hoewel de initiële investering iets hoger ligt, biedt dit systeem jou als huis-eigenaar veel meer flexibiliteit. 

  • Stap 1: Je begint door de Full-electric warmtepomp te combineren met een cv-ketel (nieuw of bestaand).
  • Stap 2: Vervolgens maak je je huis geschikt voor een Full-electric warmtepomp.
  • Stap 3: Zodra je klaar bent, kun je de cv-ketel verwijderen.

Full-electric warmtepomp

Een Full-electric warmtepomp verzorgt niet alleen de verwarming van je huis, maar ook het warme water in de badkamer en keuken. Wanneer je ook elektrisch gaat koken, woon je volledig zonder aardgas en zet je een stap richting een energieneutraal huis. Deze warmtepomp haalt de benodigde warmte uit de lucht, bodem of grondwater en werkt samen met een warmwaterboiler (warmwatervoorraad).

Laat energieneutraal-huis je helpen met de subsidie voor je warmtepomp

Vanaf 2026 wordt de Hybride warmtepomp, een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp, de standaard voor het verwarmen van woningen. Voor deze oplossing kun je ook subsidie of een lening verkrijgen. Behoefte aan ondersteuning bij het kiezen van de juiste Hybride of Full-electric warmtepomp voor jouw specifieke situatie? Vraag hieronder via het formulier jouw gratis adviesgesprek aan!