fbpx

Financiële ondersteuning voor verduurzaming van je woning: subsidies en leningen

08-februari 2023 / Ton / bijgewerkt 11-01-2024

De rol van energie in ons leven is nog nooit zo duidelijk geweest en voor consumenten is deze kwestie nu persoonlijk. Fluctuerende prijzen en zorgen over de toekomst hebben hun tol geëist; steeds meer energieverbruikers willen het heft in eigen handen nemen en onafhankelijk zijn. Dit betekent verduurzamen en geleidelijk overstappen naar een energieneutraal huis. Helaas hangt hier een prijskaartje aan als je het grondig wilt aanpakken.

Gelukkig bestaat er een subsidieregeling waarmee individuele woningeigenaren of Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) een aanzienlijk deel van de kosten kunnen terugkrijgen. Bovendien zijn er diverse aanbieders waar je terecht kunt voor financiering.

We hebben hieronder alle beschikbare opties overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Hier is een voorbeeld van hoe je besparingen, door verduurzaming, de maandelijkse financieringskosten kunnen overtreffen:

Stel, je besluit een SVn duurzaamheidslening aan te gaan om je huis te verduurzamen. Laten we zeggen dat de maandelijkse aflossing op deze lening €100 is. Door deze investering realiseer je echter een aanzienlijke verlaging van je energierekening, laten we zeggen €150 per maand.

Dus, zelfs al betaal je elke maand die €100 voor de financiering, je bespaart €150 aan energiekosten. Dat betekent dat je in werkelijkheid €50 per maand overhoudt. Op die manier zul je niet alleen bijdragen aan een duurzamer huis, maar ook elke maand geld besparen.

Rekenvoorbeeld financieringskosten ten op zichten van besparing op de energiekosten

ISDE Subsidies

ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is een subsidieregeling voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers die investeren in warmtepompen, zonneboilers, isolatie en isolerend glas.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de ISDE als woningeigenaar, moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

 • Je bent eigenaar van een koopwoning.
 • De koopwoning is jouw hoofdverblijf (of wordt je hoofdverblijf na renovatie).
 • De maatregelen moeten worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf.
 • Nieuwbouw, uitbreidingen en airconditioningssystemen (lucht-lucht warmtepompen) komen niet in aanmerking voor subsidie. Huurders komen ook niet in aanmerking voor de ISDE.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je meer informatie over de aanvullende voorwaarden per maatregel, inclusief een lijst met apparaten en isolatiematerialen die in aanmerking komen voor subsidie.

Subsidiebedragen

 • 15% subsidie voor één isolatiemaatregel.
 • Sinds 2023 kun je ook subsidie ontvangen voor één isolatiemaatregel (vanaf 2 april 2022 uitgevoerd) en ontvang je 15% van de kosten terug, mits aan alle geldende voorwaarden wordt voldaan.
 • Tot 30% subsidie voor twee verduurzamingsmaatregelen.
 • Wanneer je een isolatiemaatregel combineert met een tweede isolatiemaatregel of een investering in een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet, kun je tot 30% van de totale kosten terugkrijgen als subsidie.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor VvE’s

De SEEH, bedoeld voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties, bestaat uit drie afzonderlijke subsidiemogelijkheden:

 1. Subsidie voor de advieskosten van een energieadvies.
 2. Subsidie voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen.
 3. Subsidie voor de advieskosten van een oplaadpuntenadvies voor elektrische auto’s.

Wil je weten of je in jouw gemeente in aanmerking komt voor subsidie of een lening voor de verduurzaming van je woning? Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal, ongeacht of je een woningeigenaar, VvE of huurder bent.

Niet-commerciële leningen

Financieringsmogelijkheden voor duurzame woningverbeteringen

Bij het Nationaal Warmtefonds

Het Nationaal Warmtefonds biedt particulieren en VvE’s de mogelijkheid om tegen aantrekkelijke rentetarieven een lening af te sluiten voor verduurzamingsmaatregelen voor hun woningen of appartementencomplexen.

Om in aanmerking te komen, dien je eigenaar en bewoner te zijn van de woning die je wilt verduurzamen. Je kunt tot maximaal 71.000 euro lenen, waarbij geen leeftijdsgrens geldt. Als je verzamelinkomen minder dan 60.000 euro bedraagt (bovengrens in 2023), betaal je 0% rente. Er zijn geen bijkomende kosten en je kunt (een deel van) de lening altijd boetevrij aflossen.

Voor de exacte voorwaarden kun je de website van het Nationaal Warmtefonds raadplegen.

Duurzaamheidslening

In sommige gemeenten kun je terecht voor een Duurzaamheidslening. Hiermee financier je tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan je woning. Zo geniet je van meer comfort, draag je bij aan een duurzamer milieu en bespaar je op je energiekosten.

Controleer via de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) of jouw gemeente de Duurzaamheidslening aanbiedt.

Duurzame Monumenten-lening

Eigenaren van rijksmonumenten kunnen een lening afsluiten om hun pand te verduurzamen. De Duurzame Monumenten-lening is een lening tegen een lage rente met een looptijd van maximaal 30 jaar. Het leenbedrag is afhankelijk van de energiebesparende maatregelen die je gaat treffen.

Commerciële leningen

Verschillende banken bieden commerciële leningen aan voor het verduurzamen van je woning. Deze leningen hebben echter doorgaans een hoger rentepercentage dan bij het Nationaal Warmtefonds.

Enkele banken die een ‘groene’ lening aanbieden zijn GreenLoans (een dochteronderneming van ABN Amro), Rabobank en ING.

Financiering via hypotheek

Je kunt ook verduurzamingsmaatregelen financieren via je hypotheek, waarbij de mogelijkheden variëren per aanbieder.

Bij diverse hypotheekverstrekkers kun je tot 106% van de waarde van je woning lenen (met een maximum van 9.000 euro) om energiebesparende maatregelen mee te financieren.

Als je al weet welke maatregelen je wilt nemen en al definitieve offertes hebt van bedrijven, kun je het geld meteen ontvangen.

Energiebespaarbudget

Met het Energiebespaarbudget kun je maximaal 6% van de marktwaarde van je woning financieren voor verduurzaming. Je hoeft echter nog niet precies te weten welke energiebesparende maatregelen je gaat nemen en welke bedrijven deze zullen uitvoeren. Een plan met voorlopige maatregelen en een voorlopige kosteninschatting volstaat.

In plaats van direct het geld te ontvangen, wordt het in een bouwdepot gestort en ontvang je de betaling pas nadat je de nota’s hebt ingediend.

Het Energiebespaarbudget is mogelijk bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar er zijn ook aanbieders die het Energiebespaarbudget zonder NHG verstrekken.

Laat energieneutraal-huis je helpen met de subsidie voor je warmtepomp

Vanaf 2026 wordt de Hybride warmtepomp, een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp, de standaard voor het verwarmen van woningen. Voor deze oplossing kun je ook subsidie of een lening verkrijgen. Behoefte aan ondersteuning bij het kiezen van de juiste Hybride of Full-electric warmtepomp voor jouw specifieke situatie? Vraag hieronder via het formulier jouw gratis adviesgesprek aan!