fbpx

Nieuwe Warmtepompen in 2024: Kosten, Subsidiemogelijkheden en Terugverdientijd

30-03-2023 / Noa / bijgewerkt 11-01-2024

In lijn met het Klimaatakkoord is vastgelegd dat alle huizen en gebouwen tegen 2050 aardgasvrij moeten zijn. Vanaf 2026 mogen er geen nieuwe gasgestookte cv-ketels meer worden verkocht. Dit dwingt ons om op zoek te gaan naar duurzame alternatieven, zoals de warmtepomp, voor zowel onze verwarming als warmwatervoorziening.

Maar wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hoe verhoudt het rendement van een warmtepomp zich tot dat van een cv-ketel? En hoelang duurt het voordat je de investering in zo’n apparaat hebt terugverdiend? In dit artikel geven we een helder inzicht.

Wat kost een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp variëren sterk, afhankelijk van verschillende factoren. Het type warmtepomp (lucht-water, grond-water, lucht-lucht) en de capaciteit van de warmtepomp spelen een rol, net als eventuele aanpassingen aan de woning voor een optimale werking van de warmtepomp, zoals isolatie of het aanpassen van het verwarmingssysteem. Al deze elementen hebben invloed op de totale kosten voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp.

Alle genoemde bedragen zijn inclusief ISDE-subsidie, btw en installatiekosten.

Prijs indicatie per type warmtepomp

Lucht-Lucht warmtepomp (Airco)

De lucht-lucht warmtepomp, ook wel airconditioning genoemd, onttrekt warmte uit de buitenlucht en kan zowel verwarmen als koelen in je huis.

Elke ruimte (kamer) heeft een eigen binnenunit die wordt aangesloten op één buitenunit, die fungeert als de lucht-lucht warmtepomp. De buitenunits zijn compacter in vergelijking met andere warmtepompen. De installatie is echter duurder dan bij een lucht-water warmtepomp vanwege de noodzaak om in elke ruimte een binnenunit te plaatsen en leidingen aan te leggen. Voor een gemiddeld eengezinswoning zijn doorgaans minimaal 2 buitenunits en 5 tot 6 binnenunits nodig.

Met een prijs tussen € 8.500 en € 12.000 behoort de lucht-lucht warmtepomp tot een van de duurdere oplossingen. Dit komt voornamelijk doordat er geen subsidie beschikbaar is voor dit type warmtepomp. Als je kiest voor airconditioning als verwarmingsbron, dien je bovendien nog een oplossing te regelen voor je warmwatervoorziening in de badkamer.

Lucht-Water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp maakt ook gebruik van de buitenlucht als warmtebron. In tegenstelling tot de lucht-lucht warmtepomp is deze warmtepomp echter geschikt voor het verwarmen van warm tapwater.

Daarnaast kan deze warmtepomp worden aangesloten op radiatoren of, nog efficiënter, op vloerverwarming. Hierdoor verwarmt het huis zonder de luchtstromen die kenmerkend zijn voor een lucht-lucht warmtepomp, wat door veel mensen als aangenamer wordt ervaren.

De installatiekosten van dit type warmtepomp zijn over het algemeen redelijk laag omdat er geen grondboringen vereist zijn.

Voor een Full-electric ready lucht-water warmtepomp moet je rekening houden met ongeveer € 3.750, inclusief installatie, BTW en eventuele subsidie. Een Full-electric warmtepomp kost doorgaans rond de € 9.300, inclusief installatie, BTW en subsidie.

Lees ook: Als ik mijn cv-ketel wil vervangen, wat zijn de alternatieven?

Water-Water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt zijn warmte uit grondwater, wat inhoudt dat er diepe putten moeten worden geboord. Dit resulteert in aanzienlijk hogere installatiekosten. De totale kosten, inclusief installatie, variëren meestal tussen de 15.000 en 20.000 euro. Een groot voordeel is echter het hogere rendement die deze oplossing biedt. Het nadeel is dat op veel locaties vanwege strikte regelgeving geen toestemming meer wordt verleend voor diepe boringen.

Grond-Water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp, ook wel bekend als een geothermische warmtepomp, onttrekt warmte uit de grond. Hiervoor moet een buizennetwerk worden aangelegd. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de keuze tussen een horizontaal of verticaal systeem.

Bij een horizontaal systeem liggen de buizen op een diepte van ongeveer 1,5 meter, waardoor de installatiekosten doorgaans lager zijn. Echter, een nadeel is dat dit systeem veel ruimte vereist.

Het verticale systeem plaatst de leidingen dieper in de grond, tussen de 50 en 200 meter, wat resulteert in hogere installatiekosten. Dit systeem neemt echter minder ruimte in beslag en heeft over het algemeen een hoger rendement.

De kosten voor geothermische warmtepompen variëren tussen de 12.000 en 20.000 euro, afhankelijk van het gekozen systeem.

Hybride warmtepomp

De Hybride warmtepomp combineert een lucht-water warmtepomp met een buitenunit en een cv-ketel. Deze warmtepomp zorgt gedurende het grootste deel van het jaar voor een warm huis en springt op koude dagen bij met de cv-ketel. De cv-ketel voorziet het hele jaar door in warm water. Hierdoor verbruik je minder gas en draag je bij aan het milieu. De aanschaf van een hybride warmtepomp is voordeliger dan die van een volledig elektrische warmtepomp. Voor ongeveer € 3.750 kun je er al een verkrijgen, inclusief installatie, BTW en subsidie.

Wil je meer weten over alternatieven voor het vervangen van je cv-ketel?

Lees dan: Als ik mijn cv-ketel wil vervangen, wat zijn de alternatieven?

Rendement van een warmtepomp

Het rendement van een warmtepomp wordt vaak aangeduid met de Coefficient of Performance (COP) of de Seasonal Coefficient of Performance (de gemiddelde COP gedurende het hele jaar).

Een hogere (S)COP betekent dat de warmtepomp relatief meer warmte genereert ten opzichte van de hoeveelheid energie die de pomp verbruikt.

Bij all-electric warmtepompen ligt de COP meestal tussen 4 en 6. Dit houdt in dat je 4 tot 6 kWh warmte krijgt voor elke verbruikte kWh elektriciteit. Het rendement ligt dus tussen de 400% en 600%, wat aanzienlijk hoger is dan het rendement van een HR-ketel. Een HR-ketel genereert slechts 1,07 kWh warmte uit 1 kWh aardgas (een rendement van 107%).

Naast het rendement zijn er nog twee belangrijke factoren:

  1. De temperatuur van de bron: Hogere brontemperaturen resulteren in minder inspanning van de warmtepomp. Hierdoor hebben grond-water en water-water warmtepompen, tijdens de winter, wanneer de bodemtemperatuur tussen de 8 en 10 graden Celsius blijft en de buitenlucht verder afkoelt, een hoger rendement dan lucht-water warmtepompen.

  2. De benodigde temperatuur: Hoe hoger de benodigde temperatuur, hoe lager het rendement vanwege het verschil tussen bron- en afgiftetemperatuur. Daarom is de combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming of speciale lagetemperatuurradiatoren gunstiger.

Besparingen en terugverdientijd

Met een warmtepomp bespaar je aanzienlijk op je energiekosten, vooral wanneer je zelf elektriciteit opwekt. De terugverdientijd van een warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp en de ontvangen subsidies. Je kunt de terugverdientijd zelf berekenen met de volgende formule:

Kosten warmtepomp / Jaarlijkse besparing = Terugverdientijd in jaren

Subsidies voor warmtepompen

Bij de installatie van een warmtepomp kun je aanspraak maken op de Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE), afhankelijk van het type en het thermisch vermogen van de warmtepomp. Hogere rendementen komen in aanmerking voor meer subsidie. Houd er rekening mee dat lucht-lucht warmtepompen uitgesloten zijn van subsidie.

Kosten van een warmtepomp voor jouw huis

De kosten van een warmtepomp variëren afhankelijk van het type warmtepomp en de geschiktheid van jouw woning. Bij oudere woningen zijn vaak extra maatregelen nodig op het gebied van isolatie, radiatoren en ventilatie.

Laat energieneutraal-huis je helpen met de subsidie voor je warmtepomp

Vanaf 2026 wordt de Hybride warmtepomp, een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp, de standaard voor het verwarmen van woningen. Voor deze oplossing kun je ook subsidie of een lening verkrijgen. Behoefte aan ondersteuning bij het kiezen van de juiste Hybride of Full-electric warmtepomp voor jouw specifieke situatie? Vraag hieronder via het formulier jouw gratis adviesgesprek aan!